Adem voor gezond en fit

Door je bewust te worden hoe je ademt, kan je je echt een ander en gezonder mens gaan voelen. Adem je overdag, maar ook juist als je slaapt door je neus of door je mond, hoog met je schouders of laag met je buik, hoe vaak adem je per minuut en heb jij een adempauze nadat je hebt uitgeademd? Allemaal vragen waar jij je waarschijnlijk nooit echt mee bezig gehouden hebt want ademhalen gaat toch vanzelf!
De meeste volwassenen ademen tegenwoordig hoog en met opgetrokken schouders. Daarbij ademen veel mensen door de mond terwijl het door de neus zou moeten. Het menselijk lichaam is gemaakt voor neusademhaling waardoor het dan ook het meest optimaal functioneert en voor de juiste balans zorgt.
Door hoe onze maatschappij in elkaar zit en door alle verwachtingen gaat er helaas veel mis wat de ademhaling betreft. Dit heeft veel consequenties voor onze gezondheid. Je kunt denken aan vermoeidheid tot aan een hoge bloeddruk. Daarnaast ontstaan veel meer aandoeningen doordat we door de mond, te veel en te diep ademhalen. Ik noem ze niet allemaal, maar wel een paar: migraine, bronchiale astma, bijholten ontsteking, maar ook paniekaanvallen, hartritmestoornis, allergieën zoals hooikoorts, slapeloosheid of snurken. Door weer door de neus te leren ademen zoals in je kinderjaren kan je er zelf voor zorgen dat je weer gezond en fit wordt.

Adem en sport 

Sporters adviseer ik ook door de neus te gaan ademen tijdens hun training of wedstrijd. Het gaat bij sporten niet alleen om spierkracht of uithoudingsvermogen, maar er is juist veel winst te behalen met de neusademhaling. Denk aan minder spierpijn, beter en sneller herstel, minder blessures en betere prestaties. Ik merk zelf dat mijn hartslag langzamer is tijdens inspanning, maar ook in rust, mijn VO2 Max stijgt en ik loop veel makkelijker hard. Het is even wennen, maar weet dat anders gaan ademen echt trainbaar is. 

Neus ademhaling

Bij een neusademhaling wordt de lucht niet alleen maar vervoerd, maar ook gefilterd, verwarmd en bevochtigd waardoor de longen veel beter werken. Er ontstaat alleen bij neusademhaling de stof NO. NO of stikstofoxide zorgt ervoor dat de aderen zich verwijden waardoor de bloeddruk plaatselijk verlaagd. Dat zorgt weer voor een ontspanning in de luchtwegen en bloedvaten in de longen waardoor er een efficiëntere gaswisseling plaatsvindt tussen zuurstof en koolzuurgas. Er ontstaat een perfecte bloedcirculatie waardoor het hart minder hard hoeft te werken en er meer zuurstofrijkbloed bij alle cellen kan komen. 
Een neusademhaling stimuleert ook nog eens een rustige manier van ademen. Dat gebeurt dan vanuit je diafragma (middenrif) en zorgt ervoor dat je de training of wedstrijd langer kunt volhouden.

Ademcursus

Ik geef geregeld een ademcursus. Deze kan variëren tussen 5 bijeenkomsten met alle ins en outs wat gezond ademen betreft, of 1 dag gericht op een specifiek thema zoals stress verminderen of conditie opbouwen. Je leert dan hoe je fysiologisch in elkaar zit. Ik vertel je hoe het werkt met de lucht die je in ademt in heel je lijf. Daarnaast krijg je ook een heel pakketje met ademtechnieken die jij kunt gebruiken op de momenten wanneer jij het nodig hebt. Je kunt de ademtechnieken inzetten om rustig te worden of juist meer focus te krijgen. 

Wil jij ook slapen zonder te snurken of trappen kunnen lopen zonder buitenadem te raken? Kijk je er naar uit om wat rustiger voelen na een drukke dag op je werk? Zou je jouw gezondheid willen optimaliseren of wil je weten wanneer een ademcursus plaatsvindt, mail of bel mij dan gerust.